Ayurveda is een 5000 jaar oud systeem van natuurlijke genezing die afkomstig is uit de Vedische cultuur van India. Alhoewel onderdrukt tijdens jaren van buitenlandse bezetting, geniet Ayurveda tegenwoordig een grote heropleving in zowel India als in de rest van de wereld. De Tibetaanse geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde hebben beiden hun wortels in Ayurveda. Ook de vroege Griekse geneeskunde omvatte vele concepten die oorspronkelijk beschreven werden in de klassieke Ayurvedische medische teksten.

Ayurveda is de wetenschap van het leven (Ayur = leven, Veda = wetenschap of kennis). Het biedt een wijsheid die is ontworpen om mensen te helpen vitaal te blijven, terwijl ze hun volle menselijke potentieel realiseren. Ayurveda geeft richtlijnen over ideale dagelijkse en seizoensgebonden routines, dieet, gedrag en het juiste gebruik van zintuigen en wijst ons erop dat gezondheid de evenwichtige en dynamische integratie tussen omgeving, voeding, lichaam en geest is.

Door te erkennen dat mensen deel uitmaken van de natuur, beschrijft Ayurveda drie fundamentele energieën die onze innerlijke en buitenste omgevingen regeren: beweging, transformatie en structuur. Bekend in Sanskriet als Vata (Wind), Pitta (Vuur) en Kapha (Aarde), zijn deze primaire krachten verantwoordelijk voor de kenmerken van ons lichaam en onze geest.

Ieder mens heeft een uniek deel van deze drie krachten die onze natuur vormen. Als Vata dominant is, hebben we de neiging om dun, licht, enthousiast, energiek en veranderlijk te zijn.
Als Pitta overheersend is in onze natuur, hebben we de neiging intens, intelligent en doelgericht te zijn en we hebben een sterke eetlust. Is Kapha dominant, dan zijn we geneigd om makkelijk, methodisch en verzorgend te zijn. Hoewel elk van ons alle drie de krachten heeft, hebben de meeste mensen een of twee elementen die overheersen.

Voor elk element is er een evenwichtige en onevenwichtige expressie. Wanneer Vata evenwichtig is, is een persoon levendig en creatief, maar als er te veel beweging in het systeem komt, heeft een persoon bijvoorbeeld de kans om angst, slapeloosheid, een droge huid of obstipatie te ontwikkelen. Wanneer Pitta op evenwichtige wijze functioneert, is een persoon warm, vriendelijk, gedisciplineerd, een goede leider en een goede spreker. Wanneer Pitta uit balans is, lijkt een persoon compulsief en prikkelbaar te zijn en kan hij last hebben van indigestie of een ontstekingsconditie. Wanneer Kapha evenwichtig is, is een persoon zachtaardig, ondersteunend en stabiel, maar als Kapha uit balans is, kan een persoon traagheid of gewichtstoename ervaren.