Mindfulness is het ontwikkelen van aandacht voor het hier en nu met een niet oordelende, milde en open houding. Mindful zijn betekent leven IN het moment en UIT je hoofd.

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit het tegendeel, het leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden en op het werk  draaien we vaak op routine, terwijl de denkgeest bezig is met iets anders: met het verleden of de toekomst.
Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de gedachtenspinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker en je geest wordt rustiger.

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

We vinden het heel normaal dat we ons lijf fit houden, dat we gezond eten, maar het onderhouden van ons hoofd zit daar niet bij. Mindfulness kun je daarom ook zien als een mentale fitness training. Mentaal onderhoud hoort net zo goed bij een gebalanceerd leven als een gezond lichaam.