Aanraken is een van onze eerste levensbehoeften.

Veilig negen maanden in de baarmoeder gewiegd en gevoed worden is een hele ervaring. Maar dan is het moment daar; een nieuw leven start, alles is niet meer vanzelfsprekend aanwezig. De Shantala babymassage is een bijzondere manier om elkaar goed te leren kennen. Zonder woorden leer je de taal van de baby verstaan; lichaamstaal. In de eerste negen maanden is dit immers de enige taal die de baby spreekt. Met Shantala babymassage, die eenvoudig aan te leren is, activeer je zowel je eigen zintuigen als die van je baby. Hierdoor voel je intuïtief aan wat goed is voor de baby.
Door de babymassage slaapt de baby regelmatiger, krijgt hij/zij een betere spijsvertering en een groter besef van geborgenheid. 

Wie is Shantala?

Shantala was een vrouw uit India (Calcutta) die haar zoontje dagelijks masseerde in de drukte van de chaotische stad. De massage die Shantala aan haar zoontje gaf, wordt in India dagelijks gebruikt als verzorging voor baby’s. In India wordt deze manier van masseren doorgegeven van moeder op dochter.
De Franse arts Frédérik Leboyer zag tijdens zijn reis door India Shantala vol overgave en tederheid haar zoontje masseren. Hij was diep onder de indruk van deze liefdevolle, maar toch eenvoudige massage. Leboyer vroeg Shantala toestemming om de massagetechnieken vast te leggen op film, waarna hij de massage introduceerde in Europa. Als dank voor Shantala heeft Leboyer deze massage naar haar vernoemt. 

Shantala babymassage is een ritmische massage, bestaande uit een vast patroon van zachte strijkingen en lichte knedingen, waarbij het hele lichaampje wordt gemasseerd. Het ritmische karakter van de massage zorgt voor herkenning en voorspelbaarheid, dit heeft een ontspannende werking.

Wanneer je baby zes weken oud is, kan je beginnen met masseren. Voor die tijd is een massage te inspannend voor een baby. Wanneer een kindje ouder wordt, wordt het steeds beweeglijker en nieuwsgieriger naar de omgeving, de Shantala babymassage is daarom geschikt voor baby’s tot en met circa 7 maanden.

Een Shantala babymassage duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en kost € 30,-. De massage vindt aan huis plaats. Dag en tijdstip gaan in overleg.

Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met andere ouders en verzorgers door middel van de workshop Shantala babymassage. Het is zo ontzettend leuk om je baby te masseren, omdat jullie er beiden van kunnen genieten! Er is volledige aandacht in het hier en nu voor hem of haar en door de aanraking leert hij of zij zichzelf en jou (nog) beter kennen. Elke baby wil gekoesterd worden en is met name geboeid door de interactie met de belangrijkste personen in zijn leven; zijn of haar verzorgers. Een babymassage is een ontspannend moment voor zowel baby als ouder of verzorger en dat werkt positief door in alles.

Individuele workshop
Een workshop Shantala babymassage op individuele basis vindt aan huis plaats. Dag en tijdstip gaan in overleg. Deze workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten van ongeveer 1,5 uur. In overleg kun je ook kiezen voor een eenmalige workshop (in dat geval wordt er gewerkt met een pop).

De workshop kost € 150,-. Olie en een reader zijn hierbij inbegrepen.

Groepsworkshop
De groepsworkshop Shantala babymassage bestaat uit een groepje van 2 tot 4 baby´s. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden met een vriendin of met een groepje van de zwangerschapscursus. Deze cursus vindt plaats bij één van de deelnemers thuis. Het tijdstip gaat in overleg. De cursus bestaat ook uit 3 bijeenkomsten van ongeveer 1,5 uur. 

De workshop kost € 65,- per persoon. Olie en een reader zijn hierbij inbegrepen.

babymassage

N.B. in de volgende situaties is een baby massage sterk af te raden:

  • Binnen drie dagen na een vaccinatie.
  • Als je baby niet lekker is of koorts heeft.
  • Als je baby antibiotica heeft gekregen.