Ayurveda is gebaseerd op de principes van de drie dosha’s. Dosha’s zijn de drie energieën die in de natuur en in ons voorkomen. Dosha’s zijn een combinatie van de vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde). Als je deze elementen combineert, krijg je de drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. De dosha’s hebben bepaalde kwaliteiten die invloed hebben op ons lichaam, onze geest, emoties en gedachten.

Jouw natuurlijke constitutie wordt bepaald op het moment van de conceptie. Een unieke mix van Vata, Pitta en Kapha bepaalt jouw natuurlijke lichaam/geest type (Prakriti).
Verschillende personen hebben dus ook verschillende combinaties van Vata, Pitta en Kapha als Prakriti. Zo verklaart Ayurveda de verschillen tussen mensen en verklaart waarom iedereen uniek is.
Om jezelf te begrijpen, is het dus noodzakelijk om je Prakriti te bepalen, jouw unieke combinatie van de dosha’s.
Prakriti heeft betrekking op kwaliteiten en kenmerken die stabiel zijn. Veranderingen in je leven (financiële status, baan, relatie, woonomgeving, overlijden, leefstijl, eetgewoonten etc.) kunnen je natuurlijke constitutie ondersteunen of juist uit balans brengen. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op lichaam en geest. Er kunnen tijdelijke veranderingen optreden. Deze toestand wordt Vikriti (onbalans) genoemd.
Terwijl Prakriti, je natuurlijke constitutie, gedurende je hele leven stabiel blijft, kan Vikriti jaarlijks, maandelijks of zelfs dagelijks veranderen.
De tijdelijke omstandigheden en de verhoogde dosha’s kunnen weer in balans gebracht worden door de tegenovergestelde kwaliteiten toe te voegen.

Als je eenmaal weet wat je dominante dosha is, kan je beslissingen nemen die goed voor jou werken om je lichaam, geest en ziel evenwichtig en gezond te houden.

Wil jij jouw dosha’s weer in balans brengen en op basis van jouw constitutie een persoonlijk voedingsadvies? Balancepoint biedt voedingsadvies voor iedereen die zijn/haar eigen voedings- en bewegingsgedrag onder de loep wil leggen voor een alternatieve, holistische kijk hierop.